2012. február 8., szerda

Ile flottante azaz "lebegő sziget"


A címből kiindulva valószínűleg mindenki valami különlegességre gondol, de nincs itt nagy ördöngösségről szó, csupán egy hatalmas adag, másfél liternyi hamisíthatatlan madártejről, melynek vanília illata az egész házat bejárta ma délután. Mondanom sem kell, hogy a gyerekeket mágnesként vonzotta a konyhába az illat. A desszert jó tulajdonosságai közé tartozik, hogy a felnőttek és gyerekek egyaránt kedvelik, mert habkönnyű és nem üli meg a gyomrot, kalóriatartalma sem túl magas, ráadásul az elkészítése is rendkívül egyszerű.
A madártejemnek egy különlegessége van csupán, a sós karamellszósz, mely egy kis pikantériával ajándékozza meg az alapjaiban nagyon egyszerű ízvilágú madártejet. A recept tehát az eredeti, amin ízlés szerint változtathatunk az a cukor valamint a liszt mennyisége. Azért írtam liszt mennyiséget is, mert vannak akik hígabban, vannak akik sűrűbben szeretik a vaníliakrémet. A receptben leírt liszt-tej arány egy sűrűbb állagú krémet ad, ezért akik hígabban szeretik azok pár grammal kevesebbet rakjanak bele.

Hozzávalók:
-1,5 liter tej
- 5 tojás
- 15dkg cukor
- pár csepp vaníliaaroma/egy rúd vanília
- 2 ek. liszt
A sós karamell sziruphoz:
- 20dkg
- 1 kávéskanál só
- 50g vaj (nem margarin!!)
Elkészítés:
Egy nagy lábasban felforralunk 1,3 liter tejet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 5dkg cukorral és egy csipet sóval. Egy kanál segítségével galuskákat formázunk melyeket a forró tejben keményre főzzük. fontos, hogy a galuskákat megfordítsuk, mikor már az egyik oldaluk megfőtt, így szép, kemény felhőszerű galuskákat fogunk kapni. Fontos, hogy egyszerre ne főzzünk túl sok galuskát, mert miközben főnek megdagadnak, így félő, hogy nem fognak elférni, így összetörik egymást. A galuskákat szedjük egy üvegtálba, majd a róluk lecsöpögött tejet öntsük vissza a lábasba. A tojássárgákat kézi habverővel keverjük össze a maradék cukorral, a vaníliaaromával valamint a liszttel, végül hígítsuk a maradék 2 dl tejjel. A sűrítményt ezután öntsük a forró tejhez, melyben a galuskákat főztük és folytonos kevergetés közben sűrűsödésig főzzük (forrásig).
Ezután hűtsük le a krémet, öntsük üvegtálba és helyezzük rá a galuskákat.
A karamell elkészítéséhez öntsük a cukrot egy serpenyőbe, majd kavargatás nélkül , közepes tűzön hagyjuk szépen felolvadni és megkaramellizálódni, (de vigyázzunk, hogy ne égessük túl) majd adjuk hozzá a vajat és a sót és keverjük addig, míg egy homogén masszát nem kapunk. Ha valaki szeretné, ha hígabb lenne és krémesebb, akkor hozzáadhat egy-két evőkanál tejszínt is.
A karamellszószt tálalás előtt érdemes a desszertre csurgatni. Amennyiben a szósz megkeményedne, mikróban felmelegíthetjük, így többször használhatjuk. Lekváros üvegben tartva, hűtőben sokáig eláll a szósz, így bármikor használhatjuk más desszertekhez is. (Kiváló például palacsinta díszítéshez is.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése