2010. május 21., péntek

Ami minden francia cukrászdában megtalálható...

Tarte aux fraises

Ma délelőtt az egyik legnagyobb kedvencemet készítettem el. Eredeti neve Tartes aux fraise magyarosított neve viszont egyszerűen csak eper torta. Először, ugyan ebben a formában Párizsban ettem, régebben viszont anya is készített hasonlót, csak ő piskóta alappal. A franciák ezt a süteményt más fajta gyümölcsökkel is készítik, mint például nektarinnal de véleményem szerint az epres a legjobb. Az a legjobb ebben a süteményben, hogy friss, mert tele van halmozva gyümölccsel, nem émelyítően édes és rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, valamint nagyon látványos tud lenni, ha gusztusosan tálaljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300g liszt
- 200g margarin
- 100g porcukor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
A krémhez:
- 2 tojássárgája
- kb 3 ek cukor
- pár csepp vanília aroma
- 1 púpos ek étkezési keményítő
-4 dl tej
Valamint jó sok EPER, vékonyra szeletelve.
-1 cs. tortazselé
Elkészítés: A tésztához szükséges alapanyagokat egy tálban egyszerűen összedolgozunk majd kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett tortaformába fektetjük. Kb. 15 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűldögél, megfőzzük a krémet: A tojássárgákat a cukorral, vanília aromával valamint étkezési keményítővel csomómentesre keverjük, végül felöntjük a tejjel. Közepes lángon folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A krémet eloszlatjuk a torta alapján majd hagyjuk jól kihűlni. Mikor már szoba hőmérsékletű, rápakolgatjuk az eperszeleteket. Végül a tortazselét a csomagon leírt módon elkészítjük és az eperrétegre csurgatjuk fixálás képpen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése