Ma délelőtt az egyik legnagyobb kedvencemet készítettem el. Eredeti neve Tartes aux fraise magyarosított neve viszont egyszerűen csak eper torta. Először, ugyan ebben a formában Párizsban ettem, régebben viszont anya is készített hasonlót, csak ő piskóta alappal. A franciák ezt a süteményt más fajta gyümölcsökkel is készítik, mint például nektarinnal de véleményem szerint az epres a legjobb. Az a legjobb ebben a süteményben, hogy friss, mert tele van halmozva gyümölccsel, nem émelyítően édes és rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, valamint nagyon látványos tud lenni, ha gusztusosan tálaljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 300g liszt
- 200g margarin
- 100g porcukor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
A krémhez:
- 2 tojássárgája
- kb 3 ek cukor
- pár csepp vanília aroma
- 1 púpos ek étkezési keményítő
-4 dl tej
Valamint jó sok EPER, vékonyra szeletelve.
-1 cs. tortazselé
Elkészítés: A tésztához szükséges alapanyagokat egy tálban egyszerűen összedolgozunk majd kinyújtjuk és a kivajazott, kilisztezett tortaformába fektetjük. Kb. 15 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűldögél, megfőzzük a krémet: A tojássárgákat a cukorral, vanília aromával valamint étkezési keményítővel csomómentesre keverjük, végül felöntjük a tejjel. Közepes lángon folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A krémet eloszlatjuk a torta alapján majd hagyjuk jól kihűlni. Mikor már szoba hőmérsékletű, rápakolgatjuk az eperszeleteket. Végül a tortazselét a csomagon leírt módon elkészítjük és az eperrétegre csurgatjuk fixálás képpen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése