2010. május 29., szombat

Ismét....


Egyszerűen nem lehet megunni! Botrányos! Ha tehetném éjjel-nappal epret ennék. Kissé kiborultam annak hallatán, hogy kezdjük a végét járni az eper szezonnak, az elmúlt 2 hét borzalmas időjárása miatt. Mi lesz velem eper nélkül egy újabb éven keresztül??? :))))
Félretéve a lelkemben lezajló tragédiát rátérnék a sütire: Nevezhetném reform epertortának, de sajnos az édes tejszínhab, a fehércsoki és a finomliszt miatt ez feledésbe merül.... Inkább úgy fogalmaznék hogy ez egy egészségesebb változata az epertortáknak, mivel zabpelyhet és barna cukrot tartalmaz, valamint mennyeien édes kissé muskotályos eper díszíti a tetejét, természetesen némi krémes és könnyű tejszínhabbal társítva (mert mivel mással lehetne a legfinomabb az eper, mint tejszínhabbal???? -a legtöbb kismama is ezt mondja ;)

Zabpelyhes epertorta:
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 100g vaj
- 100g fehércsokoládé
- 100g barna cukor
- 100g finomliszt (helyettesíthető teljes kiörlésűvel)
- 120 g zabpehely
- 1 púpos tk. sütőpor
valamint tejszínhab és EPER
Elkészítés:
Első lépésben a vajat gőz felett összeolvasztjuk a fehércsokival. A tojásokat szétválasztjuk és kemény habot verünk a fehérjéből egy csipet sóval. A tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük majd az olvasztott vajas-fehércsokit is hozzákeverjük. A lisztet a zabpehellyel és a sütőporral összeforgatjuk és lassú fokozaton keverve hozzáadjuk a tojásos alaphoz. Végül a szokásos módon, azaz nagy, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérje habot a masszába. 170 fokon kb. 30percig sütjük majd hagyjuk jól kihűlni.
Ha a tortát nem rögtöni fogyasztásra szánjuk, akkor érdemes csak tálalás előtt pár perccel díszíteni, mert akkor lesz a legszebb ill. legjobb állapotban a tejszínhab a tortánkon (kivéve ha zselatint is keverünk bele, de szerintem ez anélkül sokkal finomabb). Én 2 dl tejszínt vertem habbá vaníliás porcukorral ill 1 csomag habfixálóval és kb fél kiló megtisztított epret pakolásztam a tetejére. Befejezésül citromfű levelekkel tettem még színesebbé a tortát.

2 megjegyzés:

  1. Ez szuper fel is írom a hozzávalókat és lehet megsütöm kedden éjszaka:D

    VálaszTörlés
  2. Éjszaka??? miért pont akkor?
    remélem ízleni fog ;)

    VálaszTörlés