2010. július 17., szombat

Gasztrobox-süss, főzz, nyerj avagy a nyáriasan frissítő erdeigyümölcs torta

Ebben az őrjítő hőségben kinek van kedve tömény, cukros, vajas tortákat enni? ugyebár senkinek, maximum csak a nagyon fanatikusaknak.
Én többnyire csak a fagyit vagy a jégkását kívánom ilyen melegben, már ha van erőm és kedvem elcammogni a fagyizóig és közben háromszor leizzadni.
Az ember lánya a meleg konyhát is kerüli ilyenkor, tehát a konyhaművészet alábbhagy, de azért akad néhány finomság, mely a forró tűzhely elkerülése vagy csak pár perces használatával is elkészíthető, ráadásul a piacok és boltok telis tele vannak szebbnél szebb, édesebbnél édesebb, lédús gyümölcsökkel, melyekből pár perc alatt csodás finomságokat kreálhatunk.
Ennél a süteménynél a sütőt alig 15 percig használtam, tehát nem fűtöttem be vele az egész házat, ráadásul a cukor mennyisége sem túl nagy benne, ezért a kalória tartalma kisebb az átlagosnál, viszont a finomliszt használata elkerülhetetlen volt számomra, ezért nem nevezhető diétás süteménynek, habár használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, finomliszt helyett és a porcukrot is helyettesíthetjük mézzel, de akkor sajnos nem fogjuk ugyan ezt az ízhatást elérni.
A mai posztom címe azért sikeredett ilyen érdekesre, mert beneveztem a tortámat egy játékra, a gasztrobox oldalán, melynek témája a nyár. Eddig még sosem neveztem be egy sütimet sem sehova, ezért kíváncsi és izgatott vagyok, hogy mi lesz a játék kimenetele :) A célom nem a nyeremény megszerzése, csupán kíváncsi vagyok, hogy mennyire nyeri el a zsűri tetszését a "művem" :)

Erdeigyümölcs torta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 100 g margarin
- 1 tojássárgája
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
A "töltelékhez":
- 250 g mascarpone
- 250 g sovány túró
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 80 g porcukor
Valamint sok-sok málna, szeder, ribizli, áfonya ízlés szerint
Elkészítése:
A linzertésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot és a citromhéjat és összegyúrjuk, majd hűtőbe rakjuk 10percre. Ezután kinyújtjuk és egy kivajazott, kilisztezett tortaformába fektetjük, úgy, hogy legyen egy szép pereme, ugyanis ez lesz a torta váza. Villával megszúrkáljuk a tészta alját majd 180 fokos sütőbe toljuk 10-05 percre, majd kivesszük és hagyju rendesen kihűlni.
A krémhez az összes hozzávalót belehelyezzük egy keverőtálba majd elektromos habverővel pár pillanat alatt összekeverjük és már kész is a lágy túrókrémünk. Ezután már csak annyi a feladatunk hogy elkenjük a krémet a "tésztakosárban" és rápakoljuk a pirosgyümölcsöket. A tortát mindenképp hűtőben tároljuk, mert gyorsan megromlik a nagy melegben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése