2010. október 13., szerda

A svéd apától, francia anyától származó mandulatorta

Ha meghalljuk azt a szót, hogy mandulatorta, az első gondolata mindenkinek az hogy Ikea és svéd mandulatorta. Megmondom őszintén hogy nekem is az Ikeás svéd mandulatorta adott ötletet a mostani torta elkészítéséhez, ugyanakkor nem tudom kiverni a fejemből az itteni, párizsi cukrászdákban kapható, ragacsos-mandulás-krémes macaronokat sem, ezért megpróbáltam ötvözni a kettőt, így született a félig francia, félig svéd mandulatortám.
Itt a családban a gyerekek nagyon finnyásak, alig tudok olyan gyümölcsöt mondani amit szeretnek, így aztán rettentő nehéz feladatom van, mikor sütni szeretnék valami újat, finomat, ami mindenki szájízének megfelel és amit a blogon is büszkén posztolhatok. Hál' Istennek a mandulát minden francia imádja, így aztán bátran belevágtam ennek a tortának az elkészítésébe. Otthon Magyarországon nem annyira népszerű a mandula, leginkább csak marcipán formájában fogyasztjuk, így a mandula liszt mint olyan nagyon nem is kapható, legalábbis én Szegeden nem találtam sehol, de az előállítása nem egy nagy dolog, tehát bárki előveheti a diódarálót meg a tisztított mandulát és készíthet mandulalisztet. Ezek után hogy tisztáztam a hozzávalók mibenlétét, bátran közzéteszem ezt a receptet a magyar háziasszonyoknak! :)


Hozzávalók:
Az első tésztalaphoz:
- 2 tojás
- 100g porcukor
- 70g liszt
- 70g olvasztott vaj
- 60g durvára vágott, pirított mandula
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 csipet fahéj
A második tésztalaphoz (macaron jellegű):
- 2 tojásfehérje
- 60g porcukor
- 60 g mandulaliszt
- 1 csipet só
A krémhez:
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 50g porcukor
- 1 tk. étkezési keményítő
- 120g VAJ (nem margarin!)
- 1/2 vaníliarúd kikapart bourbon szemcséi
Elkészítés:
Az első úgynevezett manduladarabkás piskótához a 2 tojást a cukorral felverjük, majd hozzákeverjük a langyos, olvasztott vajat és a vaníliaaromát. A lisztet a sütőporral és pirított manduladarabkákkal összeforgatjuk majd egyneműsítjük a tojásos krémmel. Egy közepes méretű kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, ráfektetjük a piskóta masszáját és 170 fokon kb 20perc alatt készre sütjük.
A második, úgynevezett macaronos tésztalaphoz a 2 tojás fehérjét egy csipet sóval szép keményre verjük, majd lassanként hozzáadagoljuk a porcukrot és a mandulalisztet. Az első piskótához használt tortaformát használjuk ennek a sütéséhez is, de nagyon ügyeljünk rá, hogy ki legyen bélelve sütőpapírral, mert másként képtelenség lesz kiszedni a formából ezt a ragacsos tésztalapot. 160 fokon 20 percig sütjük majd hagyjuk őket kihűlni.
A krémet azt javaslom hogy még a tésztalapok elkészítése előtt főzzük meg, mert sok időt vesz igénybe mire kihűl. Az elkészítése nagyon egyszerű, a tojássárgáját a cukorral, étkezési keményítővel, vaníliával csomómentesre keverjük majd felöntjük a tejszínnel és lassú tűzön, folytonos kavargatás mellett elkezdjük főzni. Mikor már rendesen felmelegedett a krém, darabokban hozzáadjuk a vajat, hagyjuk hogy szépen elolvadjon és várjuk meg míg szépen besűrűsödik, felforr. Ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni, és rakjuk hűtőbe.
Amikor már jéghideg a krém, fogjuk az első tésztalapunkat, rákenjük a krém felét, a krémre pedig ráhelyezzük a második tésztalapot, arra pedig rákenjük a krém másik felét. Én díszítés képpen megszórtam pirított manduladarabkákkal a tetejét, ami adott neki még egy plusz löketet, így lett tökéletesen, majdhogynem 100%-osan mandulás a mandulatortám :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése