2010. október 20., szerda

Pekándiós-fahéjas teasütemény

Hideg van, esik az eső, fúj a szél, teljesen olyan mintha már tél lenne, pedig még csak "ősz" van. Nem tudom miért, de amint beáll a rossz idő, rögtön a fahéjhoz nyúlok, ha sütésről van szó, mert kellemes, vidám és édes az illata, és mert melegséget nyújt az ilyen szomorkás hideg napokon (na és persze azért is, mert a karácsonyt juttatja az eszembe). És ha már a hideg őszi délutánoknál tartunk, feltétlen meg kell említenem az elhanyagolhatatlan forró zöldteát, ami átmelegíti minden porcikámat és ami energiával tölt fel. És ha tea akkor teasütemény, és ha Franciaország, akkor fahéjas keksz vagy madlen, de ha ügyes és kreatív akarok lenni akkor pekándiós-fahéjas teasütemény, melynek az állaga olyan mint a madlené, az íze mint a fahéjas kekszé(na jó talán picit karakteresebb, a juharszirup és pekándió miatt), a formája pedig, mint egy kis kosárkáé.

.
Hozzávalók:
- 60 g felaprított pekándió
- 1 nagy tojás
- 50 g kristálycukor
- 50 g nádcukor
- 150 g liszt
- 110 g vaj/margarin (én vajpárti vagyok)
- 2 ek. juharszirup
- 1 kk. sütőpor
- 2 tk. fahéj
- vaníliaaroma
- pár szem egész pekándió, díszítéshez
Elkészítés:
A tojást a 2 fajta cukorral, a juharsziruppal, vaníliaaromával habosra keverjük majd hozzáadjuk az olvasztott vajat/margarint. A lisztet a sütőporral és fahéjjal kissé összekeverjük majd folytonos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos masszához. Bármilyen aprósütemény formát választhatunk a sütéshez, lehet madlen, minimuffin vagy kosárkaforma, én most ezt a téglalap alapú kosárformát választottam. Formától függően 15-25percig sütjük 180 fokon.


La Défense

1 megjegyzés: