2011. július 25., hétfő

Almás csiguszok

Mostmár bátran kijelenthetem, nem csak Iniába, de Szegedre is megérkezett a monszun. Szerintem többen egyetértenek velem ha azt mondom, LEHANGOLÓ ez az időjárás! A hangulatom ősziesre változott, így a sütemények is. Előkerült tehát az alma és a fahéj, egy régi jól bevált süteménybe, a csigában. Alap receptként dédimamám kakaóscsigája szolgált, amibe tehát almát töltöttem, és muffin formákba helyeztem, ettől lett egy úgy nevezett "cuki" feeling-jük :)
Hát akkor íme a recept!
Hozzávalók:
- 3,5dl zsíros (lehetőleg házi) tehéntej
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg élesztő- 1 tk. só
- 1 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 45-50 dkg liszt
Töltelék:
- 5dkg olvasztott margarin
- 4 nagy savanyú alma
- 1/2 citrom
- 15dkg cukor
- 2-3 tk. fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tejet 1 evőkanál cukorral valamint a sóval meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A puha vajat elmorzsoljuk 450g liszttel majd robotgéppel beledolgozzuk a tojássárgákat és az élesztős tejet. Mikor már szép síma a tésztánk kézzel állunk neki a gyúrásnak és addig adagolunk házzáa  lisztből, míg el nem válik a kezünktől és szép gyúrhatóvá nem válik (de vigyázzunk ne legyen túl kemény, mert kemény lesz a csiga). Kb 40percig hagyjuk pihenni, dagadni, amíg mi előkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat megtisztítjuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A margarint olvasszuk fel, a cukrot pedig keverjük el a fahéjjal.
Miután a tésztánk megkelt, kinyújtjuk egy nagy téglalappá és megkenjük az olvasztott margarinnal. Erre szépen egyenletesen rászórjuk a fahéjas cukrot és az almakockákat majd az egészet lecsurgatjuk egy fél citrom levével. Az így kapott téglalap alakú almás pizzánkat a hosszabbik oldala felől feltekerjük majd 2cm-enként felvágjuk és vagy muffin kapszlikba vagy kerek tortaformába, de akár klasszikusan szögletes tepsibe egymás mellé rakjuk őket, kb 3mm-es távolságra egymásól. 170 fokos előmelegített sütőben 40-50perc alatt aranysárgára sütjük majd egy nagy pohár hideg tejjel elfogyasztjuk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése