2011. július 17., vasárnap

Szeder torta

Hazaérkezésem óta csak az evésen jár az eszem és ebben még a nagy meleg sem akadályoz. Tegnap reggel épp valami gyümölcsös édességre éheztem és mivel a kertben csak szedret találtam ezért abból kellett kihoznom egy szuper "posztolható" süteményt, na nem mintha annyira nehezemre esett volna szederrel dolgozni, ez az egyik kedvenc gyümölcsöm.


Hozzávalók:
A tésztához:
- 220g szobahőmérsékletű vaj/margarin
- 220g cukor
- 210g liszt
- 1 tk sütőpor
- 4 nagy tojás
- 1 tk vaníliaroma
- 3 ek tej
A krémhez:
- 2 dl tejszínhab
- 1 csomag habfixáló
- kb 5db szeder kipréselt leve
- pár csepp citrom
- 1 ek porcukor
A torta tetején lévő krémhez pedig 2 variációm van, én az első variációt választottam, de kissé tömény lett ezért ide egy másik változatot is leírok nektek.
Citromos vajkrém:
- 100g puha vaj
- 2-3ek friss citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 400g porcukor
- 1 ek tej
vagy
Citromos-pudingos vajkrém (sokkal lezserebb)
- 1,5dl tej
- 1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
- 2 ek cukor
- 65g puha vaj
- 100g porcukor
- 3 ek citromlé
- 1 citrom reszelt héja
Díszítés: sok-sok lédús szederszem :)
Elkészítés: Az egyensúly tésztához a vajat a cukorral habosra verjük majd a tojásokat egyesével hozzáadjuk és végül a vaníliaaromát és tejet. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk és hozzákeverjük a tojásos krémhez, de vigyázzunk hogy csak addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta, nem szabad sokáig kevergetni. Kerek tortaformába 170fokon kb 40perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha kisült, hagyjuk kihűlni majd hosszában ketté vágjuk.
A krémhez a tejszínhabot felverjük a cukorral, a szederlével valamint citromlével és habfixálóval, majd ezt a két tésztaréteg közé töltjük.
A torta tetejére kiválasztjuk melyik krémet szeretnénk elkészíteni majd belevágunk:)
A vajas krém rettentő egyszerű, mindössze annyit kell tenni hogy a hozzávalókat egy tálba öntjük és robotgéppel jó habosra keverjük de ha kevésnek érezzük benne a citromot, adjunk még hozzá.
A pudingos krémhez értelem szerűen először megfőzzük a pudingot a 2ek cukorral majd hagyjuk jól kihűlni. A vajat a porcukorral valamint citromlével és annak héjával habosra verjük és végül hozzákeverjük a pudingot is. A torta tetejét ezzel szépen vastagon, hogy mutatós legyen megkenjük majd lédús szederszemekkel megpakoljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése