2011. október 29., szombat

Narancsos répatorta

Habár nálunk nem divat a Halloween, (ami szerintem nem is baj) konyhánkba és otthonunkba mégis becsalogathatjuk a hangulatát egy töklámpással vagy egy-egy narancsos, tökös avagy sárgarépás süteménnyel, melytől ez a szomorú október végi időszak kissé vidámabbá válhat. Itt a családban a gyerekek teljes Halloween lázban égnek minden őszi szünetben, mióta Londonban jártak pár éve és személyesen is átélhették az igazi Halloween-i hangulatot, így aztán a házat idén is eluralták a pókemberek, hercegnők és mumusok, attól függően éppen melyik jelmezhez van kedvük :) Ehhez a hangulathoz tehát én is megpróbáltam egy kicsit hozzájárulni egy kis édességgel, méghozzá egy narancsos répatorta személyében. Én 4 darab mini tortát készítettem, amelynek hozzávalóiból egy darab közepes méretű torta hozható ki, ezt azok kedvéért írom, akik nem rendelkeznek mini tortaformával, mivel ez nem egy mindennapi konyhai eszköz.


Hozzávalók:
A piskótához:
- 3 tojás
- 100g darált dió/pekándió/mandula
- 300g répa lereszelve
- 250g liszt
- 150g barna cukor
- 100g kristálycukor
- 2dl napraforgóolaj
- 1 csipet só
- 1/2 tk. fahéj
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet őrölt gyömbér
- fenyőmag a díszítéshez
A töltelék:
- jó minőségű narancslekvár
A máz a torta oldalára:
- 100g fehér csokoládé
- 40g vaj
- 1/2 dl tejszín
- pár csepp vaníliaaroma
Elkészítése:
A piskótához először is felverjük a 3tojást a 2 fajta cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, vaníliaar omát, fahajat, gyömbért, és a reszelt narancshéjat, legvégül pedig a reszelt répát. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, darált diót/mandulát/pekándiót valamint a sütőport és azt az egy csipet sót, ami segít kiemelni az ízeket. Végül pedig a lisztes keverékünket szépen beledolgozzuk a tojásos keverékünkbe egy fakanál segítségével. A tésztát formába öntjük, megszórjuk fenyőmaggal majd 180fokon 30-35percig sütjük (hústűvel ellenőrizhetjük hogy rendesen meg van e sülve a közepe).
A fehércsokoládés mázhoz gőz felett felolvasztjuk a csokoládét a vajjal, majd a tejszínt és a vaníliaaromát is hozzáadjuk. Az így kapott krémet rendesen le kell hűteni, először szobahőmérsékletűre, majd mehet a hűtőbe.
A piskótánkat, miután megsült hagyjuk kihűlni majd kettészeljük és nem túl vastagon megkenjük narancslekvárral. Fontos, hogy a piskóta valójában ki legyen hűlve, máskülönben a fehércsokis mázat nem tudjuk majd rákenni az oldalára, le fog olvadni róla. A torta oldalát tehát bevonjuk a mázzal majd hűtőbe rakjuk.

1 megjegyzés:

  1. Ez a recept nagyon tetszik,nagyon ügyes vagy:)Ananászos répatortát már készítettem, az is nagyon finom, a narancsos változat is isteni lehet.

    VálaszTörlés