2012. szeptember 25., kedd

Első őszi napok ihlette diótorta




Hát már megint itt van! Nehezen engedtem be, de mostanra újra megbarátkoztunk egymással. Beköszöntött az ősz.
Ez az időszak akarva akaratlanul az elmúlást jelképezi, mely negatív tartalmat von maga után, legalábbis első nekifutásra. Na jó még másodikra is. A harmadik nekifutás viszont már olyasfajta "beletörődöm" dolog. Amikor is az adott szituációból próbáljuk kihozni a legtöbbet. Nos nekem ez annyira jól sikerült, hogy teljesen beleszerettem az új évszakba és már alig várom, hogy holnap reggel ismét kabátot húzzak és kiskutyámmal újra a harmatos erdő felfedezésére induljak.
A hétvégén tehát az őszi ízek és színek voltak főszerepben, méghozzá egészen pontosan egy dió torta. Ez egy előre megtervezett születésnapi tortának indult apukám részére, majd egy rögtönzött diótorta á la Flóra lett belőle.
Egy rendkívül egyszerű, gyorsan és könnyedén elkészíthető, kifejezetten őszi hozzávalókból megsütött ízbomba ez, melyet négyen 20 perc leforgása alatt majdnem teljesen elpusztítottunk.






Diótorta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 25dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 5dkg darált dió
- 5 ek. hideg víz
Vaníliakrém:
- 1 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 1,5 ek. étkezési keményítő
- 2dl tej
- pár csepp vanília aroma v. bourbon vanília
Csokiszósz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 0,75 cl víz
- 0,25cl rum
- 1 ek. kristálycukor
- 1 csipet só
Továbbá:
-durvára vágott pirított dió
- sárgabarack lekvár
- mazsola
- 4 dl tejszín
- 2 cs. habfizáló
- egy kevés porcukor
Elkészítés:
A piskótát elkészítjük a szokásos módon, azzal a csöppnyi különbséggel, hogy a liszthez hozzákeverjük a darált diót.
A piskóta ha kihűlt, vízszintesen 3 részre vágjuk.
A vanília krémhez összekeverjük a tojássárgáját a cukorral a vaníliaaromával, majd öntünk hozzá pár csepp tejet és az étkezési keményítővel csomómentesre kavarjuk, végül felöntjük a maradék tejjel. Forráspontig felfőzzük, de nem forraljuk majd hagyjuk kihűlni.
A csokiszósz elkészítéséhez a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük és addig főzzük míg a csoki illetve a cukor teljesen el nem olvad.
A mazsolát vízbe v. rumba áztathatjuk, de el is hagyható.
A tejszínt pedig kemény habbá verjük körülbelül 2 púpos evőkanál porcukorral és 2 csomag habfixálóval.
Ha a vaníliakrém, a csokiszósz kihűlt és a mazsola, dió és a tejszínhab is elő lett készítve, akkor jöhet a kedvenc rész, a tortatöltés: A legalsó lapra vékonyan sárgabarack lekvárt kenünk, majd a vaníliakrém felét, erre rálocsoljuk a csokiöntet felét, majd megszórjuk a pirított dióval, illetve a lecsöpögtetett mazsolával. A második lapot ráhelyezzük az első rétegre és ugyan abban a sorrendben megkenjük-pakoljuk végül ráhelyezzük a harmadik szelet piskótát és szépen bevonjuk  a tejszínhabbal. A díszítés opcionális illetve ízlés függő, én kakaóporral illetve pirított dióval szórtam meg a már elkészült tortát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése