Ez az időszak akarva akaratlanul az elmúlást jelképezi, mely negatív tartalmat von maga után, legalábbis első nekifutásra. Na jó még másodikra is. A harmadik nekifutás viszont már olyasfajta "beletörődöm" dolog. Amikor is az adott szituációból próbáljuk kihozni a legtöbbet. Nos nekem ez annyira jól sikerült, hogy teljesen beleszerettem az új évszakba és már alig várom, hogy holnap reggel ismét kabátot húzzak és kiskutyámmal újra a harmatos erdő felfedezésére induljak.
A hétvégén tehát az őszi ízek és színek voltak főszerepben, méghozzá egészen pontosan egy dió torta. Ez egy előre megtervezett születésnapi tortának indult apukám részére, majd egy rögtönzött diótorta á la Flóra lett belőle.
Egy rendkívül egyszerű, gyorsan és könnyedén elkészíthető, kifejezetten őszi hozzávalókból megsütött ízbomba ez, melyet négyen 20 perc leforgása alatt majdnem teljesen elpusztítottunk.
Diótorta
Hozzávalók:A piskótához:
- 5 tojás
- 25dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 5dkg darált dió
- 5 ek. hideg víz
Vaníliakrém:
- 1 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 1,5 ek. étkezési keményítő
- 2dl tej
- pár csepp vanília aroma v. bourbon vanília
Csokiszósz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 0,75 cl víz
- 0,25cl rum
- 1 ek. kristálycukor
- 1 csipet só
Továbbá:
-durvára vágott pirított dió
- sárgabarack lekvár
- mazsola
- 4 dl tejszín
- 2 cs. habfizáló
- egy kevés porcukor
Elkészítés:
A piskótát elkészítjük a szokásos módon, azzal a csöppnyi különbséggel, hogy a liszthez hozzákeverjük a darált diót.
A piskóta ha kihűlt, vízszintesen 3 részre vágjuk.
A vanília krémhez összekeverjük a tojássárgáját a cukorral a vaníliaaromával, majd öntünk hozzá pár csepp tejet és az étkezési keményítővel csomómentesre kavarjuk, végül felöntjük a maradék tejjel. Forráspontig felfőzzük, de nem forraljuk majd hagyjuk kihűlni.
A csokiszósz elkészítéséhez a hozzávalókat egy kis lábasba öntjük és addig főzzük míg a csoki illetve a cukor teljesen el nem olvad.
A mazsolát vízbe v. rumba áztathatjuk, de el is hagyható.
A tejszínt pedig kemény habbá verjük körülbelül 2 púpos evőkanál porcukorral és 2 csomag habfixálóval.
Ha a vaníliakrém, a csokiszósz kihűlt és a mazsola, dió és a tejszínhab is elő lett készítve, akkor jöhet a kedvenc rész, a tortatöltés: A legalsó lapra vékonyan sárgabarack lekvárt kenünk, majd a vaníliakrém felét, erre rálocsoljuk a csokiöntet felét, majd megszórjuk a pirított dióval, illetve a lecsöpögtetett mazsolával. A második lapot ráhelyezzük az első rétegre és ugyan abban a sorrendben megkenjük-pakoljuk végül ráhelyezzük a harmadik szelet piskótát és szépen bevonjuk a tejszínhabbal. A díszítés opcionális illetve ízlés függő, én kakaóporral illetve pirított dióval szórtam meg a már elkészült tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése