2009. december 20., vasárnap

Mennyei mézes

A héten leesett az első hó!
Ennek örömére tegnap este a karácsonyi bevásárlás után,síruhába,hótaposóba beöltözve kimentünk a hóra(hógolyózni,szánkózni).
Ezt minden évben megismételjük,amikor leesik az első hó.Nagyon vicces szokott lenni.
Mikor a -7fokból bejöttünk a meleg lakásba nagyon jól esett megkóstolni a finomra puhult mézes-krémes sütit,amit még 2napja sütöttem.


Hozzávalók:
A tésztához:
-45 dkg liszt
-3 dkg margarin
-1 tojás
-15 dkg porcukor
-3 evőkanál olvasztott méz
-1 kk. szódabikarbóna
-3 kk. fahéj
-1dl langyos víz

A töltelékhez:
-8dkg gríz
-4dl tej
-1csomag vaníliás cukor
-20dkg vaj
-20dkg porcukor
-sárgavaracklekvár

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk.4 részre vágjuk és kinyújtjuk őket majd 180 fokon 10-15 perc alatt egyesével kisütjük.
A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk majd belekanalazzuk a grízt és folytonos kavargatás mellett megfőzzük.
A tejbegrízt állandó kevergetés közben kihűtjük majd habverővel hozzákeverjük a porcukrot és a vajat/margarint.

A lapokat a következő képpen töltjük meg:

lap
grízes krém
lap
lekvár
lap
grízes krém
lap

A legfelső lapot csokimázzal vonjuk be.
Miután megtöltöttük a lapokat minimum 1 de inkább 2 napig félretesszük puhulni,mert a lapok szárazak és hagyni kell hogy a vajas krémtől megpuhuljanak.
Ez a recept egy nagyon régi,jól bevált recept amit nagymamám unokatestvérétől kaptam még az ősszel,mikor ott voltunk vendégségben.Ő is ezt a süteményt készítette nekünk és nagyon megízlett,ezért gyorsan leírtam a receptet.Szerintem aki szereti a karácsonyi ízeket,mint a fahéj és a méz annak ez a süti nagyon fog ízleni.
A baj csak az,hogy sokat kell várni mire megpuhul és nagy a kísértés hogy fel ne vágjuk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése