2009. december 25., péntek

Varázslatos karácsony

December 24.(a legszebb napja a karácsonynak)

A karácsony mindig gyönyörű és mindig meghitt...Mert együtt a család és mert van valami varázslatos az egészben...a hangulata valami fantasztikus.A készülődés,sütés-főzés,karácsonyfa díszítés,mindenki sürög-forog.A konyhában vagy a karácsonyfa körül vagy a bezárt szobában az ajándékok körül,mert ugye valakinek csomagolni is kell. :)
Nálunk tesóm az ajándék csomagoló üzem,apa a karácsonyfa talpaló mester,anya a chef én meg a kukta és a cukrászüzem :)
A karácsonyfa díszítés a gyerekek reszortja,legalább is nálunk.Tudom, sok helyen a Jézuska hozza a feldíszített karácsonyfát,de a mi kis családunkban a gyerekeknek megengedett a kibontakozás.
A karácsonyban a két nagy kedvencem a karácsonyfa és a sütemények.A gyengém az óriás karácsonyfa.Sajnos idén kisebb volt, mint amilyet szerettem volna,de így is sikerült szépen feldíszítenünk.

A karácsonyi vacsora immáron sokadik éve ugyanaz. Régen halászlé volt sült halakkal, de anyuci beújított főétel terén, így sült halak helyett aszalt szilvával és bacon-nel töltött pulykamell lett krokettel és gyümölcs salátával. Ez a kedvencünk!
Anya minden évben elgondolkodik, hogy változtatni kellene a menün, de mi nem engedjük neki. Szerintem hagyományt teremtettünk az aszaltszilvával. :)
A sütemény mindig más, viszont 3 állandó kedvenc azért akad, ez a somlói galuska, a bejgli és a kalács.
A bejgli sütés anya feladata a somlói galuska elkészítése pedig az én feladatommá vált az évek során. 2-3 éve még úgy volt, hogy felét én csináltam, felét anya, de tavaly már teljesen én készítettem. Idén viszont a piskótákat anya sütötte a töltés viszont az én feladatom volt.

A kalács sütést régen dédimamám vállalta, de pár éve megelégeltem a dolgot. Persze nem azért mert nem ízlett, hanem mert úgy gondoltam, illő megtanulni. Már harmadik éve próbálkozom a kalácssütéssel minden karácsonykor és húsvétkor, de még egyszer sem sikerült olyan finomra és szépre sütnöm, mint mamám. Sokat gondolkodtam az okán és arra jutottam, hogy a kulcs a szentelésben van. Dédimamám ugyanis mindig megszenteli a kalácsot miután megdagasztja.


Nos ennyit a családi hagyományokról,inkább térjünk át a  sütikre :)
Az a baj a sütikkel,hogy háttérbe szorulnak karácsonykor, mert mindenki teleeszi magát finom halászlével meg aszaltszilvás husival, a töltött kápeszről nem is beszélve és utána nincs kedvük sütit enni mert már dugig vannak.
Idén karácsonykor a mézeskalács sütés sajnos elmaradt, valószínűleg az idő hiánya miatt.
Amit idén próbáltam ki előszőr az a gesztenyés-meggyes süti volt és a gyümölcs kenyér Flóra módra.
A gesztenye nagy kedvencem,(bár melyik édesség nem) ezért úgy gondoltam,hogy valami rumos-gesztenyés sütit kellene csinálni.
Ez a két süti az első ami teljesen saját recept alapján készült.(és hál'Istennek nagyon jól sikerültek :)



Gesztenyés-meggyes sütemény:
Hozzávalók:
A tésztához:
-200g étcsokoládé
-80g vaj/margarin
-250g cukor
-6 tojás
-3 ek langyos víz
-1 cs. vaníliás cukor vagy 2 kk vanília aroma
-240g liszt
-1 kk. fahéj
-2 ek. rum
-1 kk. sütőpor
A krémhez/töltelékhez:
-500g gesztenye massza
-120g vaj
-2 ek rum
-70g cukor
-3 ek tejszín
-2 ek meggylé
-bontott meggy ízlés szerint
Elkészítés:
Piskótát sütünk a következő képpen:A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval és 50g cukorral kemény habot verünk. A vajat/margarint felolvasztjuk.A tojás sárgákat a maradék cukorral és vaníliás cukoral elkezdjük a robotgéppel összekeverni.Az olvasztott margarint,az olvasztott csokoládét,a vízet,a rumot és a fahéjat hozzákeverjük.A lisztet a sütőporral összeforgatjuk majd a többihez adjuk.
A lisztes-tojás sárgájás masszához nagy,körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a tojás fehérje habot.
Egy közepes méretű szögletes tepsiben 180 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük.
Mikor megsült hagyjuk kihűlni,majd vízszintesen ketté vágjuk.
A töltelékhez a gesztenye maszát a puha vajjal és a cukorral összekeverjük,majd folytonos keverés közben a cukrot is hozzáadjuk és a tejszínt valamint a meggylét is és addig keverjük,míg a cukor el nem olvad.
Az alsó piskótát a gesztenye krémmel vastagon megkenjük majd meggyszemeket nyomkodunk bele.Erre ráhelyezzük a másik felét a piskótának és rányomkodjuk.Végül csokimázzal lekenjük a tetejét,de ez ízlés szerint elhanyagolható.

Jó étvágyat!

Gyümölcs kenyér á la Flor :
Hozzávalók:
- 130 g apróra vágott aszalt gyümölcs/kandírozott gyümölcs
- 60 g aprított,pirított dió
- 2tojás
- 60g durvára vágott fehér csokoládé
- 2 kk.vanília aroma
- 1 kk. fahéj
- 120g cukor
- 150g vaj
- 1 csipet só
- 1 pohár kefír/joghurt
- 2 tk. sütőpor
- 250g liszt
Elkészítés:
Robotgéppel a tojást a cukorral elkezdjük keverni.Majd fokozatosan hozzáadjuk a többi hozzávalót is kezdve a vajjal.Ezután csak arra kell figyelni,hogy a lisztet rakjuk bele legutoljára.
Egy kivajazott,kilisztezett formába beleöntjük a tésztát és másfél-két órára 150 fokra betoljuk a sütőbe.
Miután megsült kibortjuk és alkalomhoz illően díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése