2010. április 5., hétfő

Húsvét, sonka, locsolkodók....

"Krisztus feltámadott...."-olvastam 2 napja a Csokoládé utolsó fejezetében, mely pont időszerű ránk nézve is. Joanne Harris, 300 oldalban foglalja össze a franciaországi csokoládékészítő nő (Vianne Rocher) kedves kis történetét, mely szintén a böjti, ill. Húsvét időszakára tehető. A regény, a pogány cukrászhölgy és kislánya letelepedését ill. beileszkedését írja le egy méllyen vallásos szellemben élő faluközösségbe, mely érthető módon nem lesz olyan egyszerű, mint gondolták...Ha valaki még nem olvasta/látta volna a történetet, érdemes megtenni.
Idén nem volt túl sok időm a Húsvét előtti készülődésre, de mégis sikerült mindent megvalósítanom, amit elterveztem. Így hát sikerült 2 fajta locsolóváró süteményt is elkészítenem, ráadásul olyan fonott kalácsot sütöttem, mint még soha. Végre rájöttem, hogyan kell légkeveréses sütőben úgy megsütni a kalácsot, hogy ne oldalra follyon szét, hanem felfelé terebéjesedjen. Lassan, de biztosan kezd hasonlítani mamám fonott kalácsához, de még van rajta mit javítani :) Valószínűleg még hiányzik a, ha nem is 94 éves, de minimum 70 éves tapasztalat.


A fenti kép is azt bizonyítja, hogy rendkívül jól sikerült az idei sonka alá való, mivel még Dávid is két pofára tömte :) A kis drága odáig volt a linzereimért is, mert egyfolytában arra mutogatott, de valószínűleg a színe tetszett neki annyira, viszont kettőt ebből is behamizott. A locsolkodókat (azt az 5ötöt :) az előbb is említett eperlekvárral töltött linzerrel, valamint mini fekete-erdő tortákkal vártuk. A tortácskákról azt kell tudni, hogy smarties-zal és színes tortadrazséval voltak díszítve, melyek a hűtőben kölcsönhatásba léptek a tejszínnel, így a torták bevonata elég érdekes színűvé váltak. Volt pár darab, melyet mini árvácskákkal díszítettem, mivel ezek az ehető virágok csoportjába tartoznak, viszont ezeket a darabokat nem mertem a fiúk/férfiak elé tenni, mivel az erősebbik nem nem elég bevállalós ilyenekhez, legtöbbjük általában ódzkodik az ilyen újításoktól.

A tortácskák felépítése rendkívül egyszerű: csokis piskótából pogácsa szaggatóval köröket szaggattam, tejszínt habfixálóval és porcukorral habosra vertem és 2 piskóta lapocska közé kentem belőle, majd ráhelyeztem 2db félbevágott meggyet. A külsejét szintén tejszínhabbal vontam be majd szeletelt madnulába forgattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése