Ezek után nem is kell mondanom, hogy a napocska újból energiát és ihletet adott a sütéshez, mert hogy őszinte legyek, az elmúlt pár hónapban nagyon nem éreztem úgy hogy bármi szépet és finomat tudnék alkotni, így hagytam leülepedni a dolgokat egy kis időre.
Pénteken tehát erőt vettem magamon és egy régen megálmodott receptet valósítottam meg, a mascarponés áfonyatortámat.Az alapja tulajdon képen egy nagy keksz, a krém pedig tiszta mascarpone áfonyával ízesítve. Mivel friss áfonya még nincs, fagyasztottat pedig nem találtam ezért az áfonyalekvárt hívtam segítségül. Fontos hogy jó minőségű, magas gyümölcstartalmú lekvárt válasszunk, mert a víz ízű lekvár sosem fog áfonyaízt adni a mascarponénak.
Áfonyatorta
Hozzávalók:Az alaphoz:
-1 tojás
- 2 tojássárgája
- 10dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
- 5 dkg darált mandula
- 6 dkg felaprított dió
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 2 tk.vaníliaaroma
A krémhez:
- 500g mascarpone
- lekvár minőségétől függően 150-200g áfonyalekvár
- citromlé és porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
Az alap elkészítéséhez a tojásokat a cukorral, vaníliaaromával habosra keverjük majd hozzáadjuk a tejszít és a felolvasztott vajat. A lisztet a darált mandulával és aprított dióval valamint a sütőporral és fahéjjal összeforgatjuk és hozzáadjuk a tojásos krémünkhöz. Egy kis kapcsos tortaformába (sütőpapírra) öntjük a tésztát és 180fokon 20perc alatt megsütjük, de vigyázzunk hogy ne szárítsuk ki.
A krém elkészítése rendkívül egyszerű. A mascarponét egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a lekvárt majd robotgéppel összekeverjük és ízlés szerint citromlevet, porcukrot adunk hozzá.A krémet a kihűlt alapra, tortaforma használata nélkül is bátran rákenhetjük, mivel a mascarpone egy testes krém. A torta tetejét díszítésként lekvárral borítottam be, melyet további hozzáadott cukorral főztem össze majd hagytam kihűlni, így egy sokkal zselésebb változatot kaptam, mellyel könnyebb volt dolgozni.
Nagyon Király!! Vasárnap, szülinapot tartunk. Lehet, hogy megváltoztatom a desszertet?
VálaszTörlés