2011. szeptember 13., kedd

Strawberry crisp azaz epres-roppanós

Az eperszezonnak igaz vége, sőt már talán meg is feledkeztünk a létezéséről olyan rég volt már, de a még májusban fagyasztóba eltett eper ennél a desszertnél tökéletesen megfelel, ha pedig totális eperhiányban szenvedünk, használjunk nyugodtan más idénygyümölcsöt, mint például, almát, körtét, bogyós piros gyümölcsöt, esetleg ezek keverékét. Bármi lehetséges, minden a fantáziánkon múlik.
Ez egy hagyományos amerikai recept, melynek egyik legfőbb eleme a fahéj, ezért a hidegebb hónapokhoz tudnám csatolni, viszont nyári gyümölcsökkel elkészítve, mint az eper, tökéletes nyár délutáni desszert lehet, de hogy hűsítővé varázsoljuk, helyezzünk egy gömb vaníliafagylaltot adagunk mellé.

Hozzávalók:
- 1kg eper
- 2 púpos evőkanál porcukor
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
A roppanós fedőréteghez:
- 60g liszt
- 40g kristálycukor
- 60g barna cukor
- 1 tk. fahéj
- 80g vaj (nem margarin)
- 80-100g dió vagy pekándió (avagy a kettő keveréke)
- 1 csipet só
Elkészítése:
Egy kisebb üveg vagy porcelán hőálló tálba beleöntjük az 1kg mennyiségű gyümölcsöt, jelen esetben az epret és összeforgatjuk a 2evőkanál porcukorral valamint az egy evőkanál étkezési keményítővel.
Az úgynevezett toppinghoz (feltét) elektromos keverőtálba öntjük a lisztet, két féle cukrot, sót, fahéjat, durvára vágott diófélét valamint a kis kockákra darabolt jéghideg vajat és körülbelül 1 percig keverjük őket, míg nagyjából összemorzsolódik a vaj a száraz hozzávalókkal. Nagyon fontos, hogy nem tésztát gyúrunk belőle, csupán összemorzsolásról van szó, melyet ha nem akarunk a robotgépre bízni, csináljuk nyugodtan a kezünkkel.
A tálban pihenő eperre tehát egyenletesen eloszlatjuk a lisztes-vajas keveréket és 190 fokon 30 percig sütjük, előmelegített sütőben.

1 megjegyzés: