2011. október 25., kedd

Az eredeti linzi linzertorta

2010-es ausztriai kerékpártúránk keretében útba ejtettük Linz-t, ahol sok évi várakozás után részem volt személyesen is találkozni a linzi tortával, és annak szívmelengető, őszies ízével. A fahéj, a szegfűszeg és a nyarat idéző eperdzsem találkozása ebben az omlós és lágy ágyikóban valami fantasztikus élményt nyújt mind az ízlelőbimbóinknak, mind a lelkünknek ezeken a szomorkás őszi estéken egy-egy forró mézes-citromos tea kíséretében. (Akik kandallóval is rendelkeznek mind ezek mellé, azoknál azt hiszem teljesen kizárható az őszi depresszió felbukkanásának lehetősége, ők az abszolút mázlisták).
A sütemény elkészítése egyszerű, nem igényel sok időt, pontosan úgy, ahogyan az elfogyasztása sem, tehát csak óvatosan osztogassuk :) 

Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 30 dkg vaj (fagyos)
- 30 dkg darált dió
- 1 ek. tejföl
- 1 tojás sárgája
- 20 dkg cukor
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- eperdzsem ízlés szerint (kb 30dkg)

Elkészítése:
A tészta elkészítése ugyan úgy történik, mint a linzertésztáé, tehát a kemény vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a kimaradó hozzávalókat és 10 perc alatt egy gyönyörű aranyszínű gombócot formázunk belőlük (aki felszeretné gyorsítania  műveletet az mindezt robotgéppel is elvégezheti). A tésztát alufóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe rakjuk.
A sütőformánkat kivajazzuk, lisztezzük majd félretesszük. A tészta háromnegyed részét a tortaformánk nagyságának megfelelően kinyújtjuk és azt szépen kibéleljük vele. A tésztaágyon ízlésnek megfelelően eperlekvárt oszlatunk el majd a maradék tésztát kinyújtjuk és (derelyevágóval) csíkokat vágunk melyből azután rácsot készítünk a torta tetejére. Ekkor már csak annyi feladatunk marad hogy gyengéden lekenjük tojásfehérjével a torta tetejét, ügyelve hogy csak a tésztára menjen belőle, majd díszítés képen mandulaszirommal megszórjuk a költeményünket. :)

1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon ragadós lett és ráadásul ki is folyt, elég durván.Sajnos nem vagyok elégedett, valószínű valami újat kell sütnöm. És nem vagyok kezdő... :(

    VálaszTörlés