2012. július 3., kedd

Ropogós epertorta


Az eperszezon ugyan már véget ért, az én oldalamon viszont még csak most kezdődik, habár július elején a barack és a dinnye a magyarországi piacstandokat uraló gyümölcs, itt Franciaországban még mindig roskadásig vagyunk pakolva eperrel és cseresznyével. 

Ebben a hónapban igyekszem majd serényen behozni az elmúlt hónapok elmaradásait, ebből kifolyólag tegnap délután bele is csaptam a lecsóba és elkészítettem 2012 első posztolható epertortáját.
A címben szereplő " ropogós" melléknév hallatán nem kell megijedni, nem holmi száraz, leveles tésztából készült epres pitét készítettem, de nem ám... Egy krémesen lágy, vaníliában gazdag, epertől roskadozó és fogakat nem kímélő mandula-grillázsos nyári epertortát preparáltam. Aggodalomra viszont semmi ok ebben a nagy kánikulában, tortánk ugyanis csupán néhány óráig foglal helyet a hűtőszekrényünkben, majd az emberi gyomor tanulmányozására indul.

Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 db tojás
- 25 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 5 evőkanál víz
A mandula-grillázshoz:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mandula
A krémhez/ töltelékhez:
- 2 tojás sárgája
- 7 dkg kristálycukor
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
- pár csepp jó minőségű vanília kivonat
- 3,5 dl tej
- 100g vaj
- 3dkg porcukor
+ 30 dkg eper
A díszítéshez:
- 3 evőkanál eperlekvár
- 2 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag habfixáló
- szeletelt mandula
- pár szem eper
Elkészítés:
A piskótához: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Szétválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét, egy csipet sóval valamint a cukor harmadával kemény habbá verjük. A tojás sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és hozzáadjuk a vizet majd  adagonként a lisztet. Óvatosan, hogy a habot össze ne törjük, 3 részletben hozzákeverjük a fehérje habot a sárga masszánkhoz, majd kerek tortaformába öntjük és 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük (sütőt tilos nyitogatni sülés közben).
A grillázs elkészítéséhez először is előkészítjük a terepet. Egy nagy, fa vágódeszkára alufóliát terítünk, melyet vékonyan megkenünk hideg vajjal. A mandulát daraboljuk fel apróra. A cukrot teflon serpenyőbe öntjük és kavargatás nélkül hagyjuk míg elkezd olvadozni. Mikor már félig felolvadt, vegyük kisebbre a hőfokot/ gázt, kavarjuk össze hogy mindenhol egyenletesen elolvadjon és bebarnuljon majd öntsük hozzá a mandulát és vegyük le a tűzről. Az előkészített alufóliára óvatosan öntsük rá a már kész grillázsunkat és hagyjuk kihűlni. (Vigyázat! Még véletlenül sem érintkezzünk a forró karamellel, mert csúnya égési sérüléseket szerezhetünk.) Amikor kihűlt, szépen húzzuk le az alumínium fóliát a grillázslapunkról, a grillázst törjük fel nagyobb darabokra, melyeket aztán zacskóba teszünk és nyújtófa segítségével pár jól célzott ütéssel ripityára törünk.
A krém elkészítése a következő: A tojások sárgáját kavarjuk el a cukorral egy kis lábosban, adjunk hozzá pár csepp tejet és vanília kivonatot, majd az étkezési keményítőt és végezetül hígítsuk fel a maradék tejjel. Közepes lángon főzzük forráspontig, de ne forraljuk, ezután hagyjuk alaposan kihűlni. Amikor már hűtő hideg a krémünk, vegyük elő a vajat és a porcukrot és keverjük őket habosra, majd kanalanként adjuk hozzá a vaníliakrémet.
Az epreket tisztítsuk meg és negyedeljük őket, a tejszínt verjük kemény habbá a porcukor, valamint  a habfixáló segítségével és töltsük meg a tortát a következő módon:
Vágjuk ketté a már kihűlt piskóta lapot. Az aló lapot kenjük meg vékonyan eperlekvárral, majd vastagon a vaníliakrémmel. A vaníliakrémre egyenletesen oszlassuk el az epret és a grillázst, majd fedjük le a felső piskótalappal. Az így összeállt tortát vonjuk be a keményre felvert tejszínhabbal és díszítsünk ízlésünk szerint.
És egy kis csekélység melyet Párizs egyik eldugott részén találtam :)

2 megjegyzés: