2012. október 28., vasárnap

Marokkói színek és ízek, avagy a Petit Pott őszi kollekciójának fotózása


Fotós Csányi Mónika
Fotós: Szugfil-Méhn Niki
Már több, mint egy hónapja lezajlott a fotózás, de még csak most kerültek a nyilvánosság elé nővérem új őszi táska kollekciójának, a Petit Pott-nak a fotói. A kollekció stílusában a marokkói színeket és mintákat adja vissza, így a fotózásra készített süteményeim is ehhez alkalmazkodtak. Mint már az előző blogbejegyzésben említettem, közel áll hozzám ennek a kultúrának a gasztronómiája, így nem volt nehéz feladatom.
Első sorban azonban meg kell említenem, hogy a süteményeket Jamie Oliver marokkói utazása inspirálta, ugyanis az ő műsorában találkoztam legelőször ezekkel a fajta süteményekkel, majd később, további kutatások és szakácskönyvek bújása után sokkal szélesebbre tágult a látóköröm a témában.




Elsőként a "kígyózó diós rétest" részletezném, mely az eredeti recept szerint mandulás, de mandula hiányában diósra változtattam. Ennek alapvető hozzávalója a rózsavíz, mely helyettesíthető narancsvízzel, avagy narancsvirág vízzel, ami szerintem jobban is passzol a dióhoz, míg a mandulás töltelékhez mindenképp rózsavizet ajánlanék. Közel-keleti ízvilágának karakterizálásán továbbá a citrom héj is sokat lendített, melyet végül sáfránnyal tettem különlegessé. Bevallom, nem egy pénztárca kímélő süteményről van szó, de egy-egy ünnep alkalmával érdemes elkészíteni, mert garantált sikert fog aratni.
A második sütemény az előzőnél sokkal egyszerűbben elkészíthető és hozzávalói is könnyebben beszerezhetőek. Fontos hozzá azonban beszerezni a couscous-t, melyet ma már a legtöbb hipermarketben megvásárolhatunk. A citrom- és narancs héj valamint lé itt is fontos hozzávaló, a különlegességét viszont az olíva olaj adja meg, mely a mézzel egy nagyon finom, igazán szívmelengető ízvilágot hoz létre.

Fotós: Szugfil-Méhn Niki


Kígyó torta
Hozzávalók:
- 8 db réteslap (én boltit használok)
A töltelékhez:
- 300g puha vaj
- 300g porcukor
- 3 tojás
- 300g darált mandula/ dió
- 1 púpos ek. liszt
- 1 citrom héja
- 3 ek. narancsvíz
- sáfrány (elhanyagolható)
Elkészítése:
Egy nagy edényben habosra keverjük a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a darált diót vagy mandulát és a 3 tojást, majd jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, illetve a narancsvizet és a töltelékkel készen is vagyunk. A sütemény összeállítása ennél viszont picit összetettebb:
1. Egy minimum 1,6 méter hosszú asztalon vagy konyhapulton kiterítjük a réteslapokat, úgy hogy fedjék egymást egy olyan 6-7 cm-en. Ezzel a technikával egy hosszú csíkot kapunk, mely az óriáscsiga alapját képzi.
2. A 1,5 m-es tésztacsík egyik szélén (a hosszabbikon) végig, egyenletesen, hogy az egész hosszon elegendő legyen, eligazítjuk a tölteléket, így egy töltelék csíkot kapva.
3. Annál az oldalnál, ahol a töltelék van, óvatosan elkezdjük feltekerni a rétest, mintha sodornánk, persze fokozatosan 10 centiméterenként haladva előre és mindig csak egyet csavarva.
4. Az 1,5 m hosszú kígyót feltekerjük, így létrejön az óriáscsiga.
5. Egy 26 cm átmérőjű kivajazott sütőformába, egy hirtelen mozdulattal belecsúsztatjuk az óriáscsigát a konyhapultról.
6. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük.

Pisztáciás kockák:
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 2 dl joghurt
- 220g cukor
- 75g darált mandula/ dió
- 150g liszt
- 200g kuszkusz
- 1 tk. sütőpor
- 2 dl olíva olaj
- pár csepp vanília aroma
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
Az öntethez:
- 1 dl méz
- 1 narancs kifacsart leve
- 1 citrom kifacsart leve
- 60 g apróra vágott pisztácia
Elkészítése:
A tojást elkeverjük a cukorral és a joghurttal, majd fojtonos kevergetés mellett hozzáadjuk a darált mandulát vagy diót, a lisztet a száraz kuszkuszt, a sütőport, az olajat, a citrom illetve narancs héját valamint a vanília aromát. Egy közepes méretű tepsiben 180 °C-on, 30 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Az öntet elkészítéséhez, egy kis méretű lábasban megpirítjuk a pisztáciát majd ráöntjük a mézet és a citrusok levét, majd felhevítjük. A már kihűlt tésztánkat a tepsiben hagyjuk és sűrűn megszurkáljuk egy késsel majd a forró öntetet egyenletesen rácsurgatjuk a süteményre.

És a fotózásról készült kisfilm, azoknak akik szívesen megnéznék :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése