Az utóbbi időben nagy rajongója lettem a déli, arab országok gasztronómiájának (főleg Marokkó és Jordánia), ezért egyre többször csempészek be egy-egy különleges hozzávalót az ételekbe, süteményekbe, mert azt gondolom, hogy nem csak a francia macaron lehet különleges, hanem egy könnyen elkészíthető gyümölcsös lepény is, melyet némi kreativitással elvarázsolunk. A franciák egyébként szintén nagy szeretettel használják ezen országok kincseit Észak-Afrika gyarmatosítása óta, többek közt ezért is mondják sokan, hogy a francia konyha tulajdon képen nem is lenne ennyire sokszínű, ha nem vették volna át a marokkói és algériai konyha legfőbb motívumait.
Hozzávalók:
- 10 dkg margarin- 3 tojás
- 6 dkg fehér csokoládé
- 1/2 citrom héja
- 12 dkg cukor
- 17 dkg liszt
- 2 ek. joghurt
- 2 közepes nagyságú, kemény körte
- 1,5 ek. rózsa vagy narancsvirág víz
- 1 tk. sütőpor
- pár csepp vanília kivonat
- szárított rózsaszirmok a díszítéshez
Elkészítése:
A margarint a fehér csokoládéval felolvasztjuk és jól elkeverjük. A tojásokat habosra verjük a cukorral majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, narancsvirág- vagy rózsavizet, vanília kivonatot, a két evőkanál joghurtot valamint a felolvasztott margarin-fehércsoki keveréket és jól elkeverjük. Ezután összekeverjük a lisztet a sütőporral és beleforgatjuk a masszánkba. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a csumáját és felkockázzuk majd óvatosan a tésztához adjuk. Egy kerek sütőformát kivajazunk, lisztezünk és beleöntjük a sütemény tésztát. 170 C fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Sülés után a tetejét szárított rózsával illetve porcukorral díszítettem.
Ui.: Isteni volt a forró citromos-gyömbér teával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése