2012. november 15., csütörtök

A harira




A blogon eddig nem megszokott étel következik, egy leves személyében. Gondolom nem árulok el sokat, ha azt mondom nem magyar étel, hiszen már a neve is idegen, harira (ejtsd: hárérá). Aki szokta olvasni a bejegyzéseim, az már tudja, hogy nagy fanatikusává váltam a marokkói konyhának, így nem meglepő, hogy ennek, az ételnek is észak-afrikai gyökerei vannak.



Októberben tett párizsi kirándulásomon egy antikváriumban sikerült hozzájutnom potom áron egy rendkívül igényes és nagyon szépenmegszerkesztett marokkói szakácskönyvhöz, mely mégjobban bevezetett az ország tradíciójának és kultúrájának megismerésébe (Saveurs Marocaines). Mivel az ország népessége muzulmán, ezért nagyon sok ételük köthető a Ramadán ünnephez. A harirát általában a Ramadán böjt megtörésekor, este fogyasztják, ezért is ennyire dús és tápanyag gazdag, hiszen a böjtölőknek nagy szükségük van a tartalmas ételek fogyasztására, miután egész nap nem vesznek magukhoz semmilyen fajta táplálékot. Ekkor a vacsora egy datolya elfogyasztásával kezdődik, majd előételként felszolgálják a harirát, utána pedig a különböző húsok tálalása következik.



A leves alapvető hozzávalói a térségben gazdagon termő lencse és csicseriborsó, melyet régiók szerint különböző zöldségekkel kombinálnak, mint sárgarépa, burgonya, zöldbab stb. A leves alap textúráját azonban a hús adja meg, mely ízlés szerint lehet csirke, marha, bárány, de akár pulyka is.
A legizgalmasabb rész azonban itt is a fűszerezés, mely nem is lehetne sokszínűbb, Marokkó ugyan is híres a piacain tornyokban felpúpozott ezer színű fűszerhegyeiről. A magyarok számára talán furcsa lehet, de a konyha jellegzetessége, hogy a fahéj a sós ételekben is megjelenik, csak úgy mint az ánizs.



Hozzávalók: (6- 8 személyre)
- 0,5 kiló felkockázott hús (jelen esetben csirke)
- 10 deka lencse
- 15 deka csicseriborsó (előzőleg 12 óráig áztatjuk)
- 1 db nagy sárgarépa
- 2 db burgonya
- 1 nagy  vöröshagyma
- 1 bögrényi tarhonya vagy cérnametélt
- 10 deka sűrített paradicsom
- 4 ek. liszt
- 1 csokor koriander
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 1 tk. őrölt paprika
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 fahéj rudacska
- 1 csipet sáfrány
- 1 tk. őrölt fekete bors
- 1 ek. só
- olíva olaj

Elkészítés:
Egy 5 literes fazékban olíva olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a  húst és 5-10 percig pároljuk. A húsra rászórjuk a sót, borsot, gyömbért, kurkumát, paprikát, apróra vágott petrezselymet, sáfrányt és a fahéj rudat valamint a csicseriborsót majd felöntjük vízzel. Amikor megpuhult a csicseriborsó, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és sárgarépát valamint  a.lencsét. Amikor már félig a zöldségek is megfőttek, egy nagy tálban csomómentesre keverjük a lisztet 4-5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és szitán keresztül a levesbe öntjük. Ekkor beleszórjuk a tarhonyát vagy cérnametéltet és beledobjuk az elhanyagolhatatlan aprított koriandert is. Addig főzzük, míg a tészta meg nem fől, majd tálalás előtt ízlés szerint citromlével kissé savanykássá tesszük.

1 megjegyzés: