A blogon eddig nem megszokott étel következik, egy leves személyében. Gondolom nem árulok el sokat, ha azt mondom nem magyar étel, hiszen már a neve is idegen, harira (ejtsd: hárérá). Aki szokta olvasni a bejegyzéseim, az már tudja, hogy nagy fanatikusává váltam a marokkói konyhának, így nem meglepő, hogy ennek, az ételnek is észak-afrikai gyökerei vannak.
A leves alapvető hozzávalói a térségben gazdagon termő lencse és csicseriborsó, melyet régiók szerint különböző zöldségekkel kombinálnak, mint sárgarépa, burgonya, zöldbab stb. A leves alap textúráját azonban a hús adja meg, mely ízlés szerint lehet csirke, marha, bárány, de akár pulyka is.
A legizgalmasabb rész azonban itt is a fűszerezés, mely nem is lehetne sokszínűbb, Marokkó ugyan is híres a piacain tornyokban felpúpozott ezer színű fűszerhegyeiről. A magyarok számára talán furcsa lehet, de a konyha jellegzetessége, hogy a fahéj a sós ételekben is megjelenik, csak úgy mint az ánizs.
Hozzávalók: (6- 8 személyre)
- 0,5 kiló felkockázott hús (jelen esetben csirke)- 10 deka lencse
- 15 deka csicseriborsó (előzőleg 12 óráig áztatjuk)
- 1 db nagy sárgarépa
- 2 db burgonya
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 bögrényi tarhonya vagy cérnametélt
- 10 deka sűrített paradicsom
- 4 ek. liszt
- 1 csokor koriander
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 1 tk. őrölt paprika
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1 fahéj rudacska
- 1 csipet sáfrány
- 1 tk. őrölt fekete bors
- 1 ek. só
- olíva olaj
Elkészítés:
Egy 5 literes fazékban olíva olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a húst és 5-10 percig pároljuk. A húsra rászórjuk a sót, borsot, gyömbért, kurkumát, paprikát, apróra vágott petrezselymet, sáfrányt és a fahéj rudat valamint a csicseriborsót majd felöntjük vízzel. Amikor megpuhult a csicseriborsó, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és sárgarépát valamint a.lencsét. Amikor már félig a zöldségek is megfőttek, egy nagy tálban csomómentesre keverjük a lisztet 4-5 dl vízzel, majd hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és szitán keresztül a levesbe öntjük. Ekkor beleszórjuk a tarhonyát vagy cérnametéltet és beledobjuk az elhanyagolhatatlan aprított koriandert is. Addig főzzük, míg a tészta meg nem fől, majd tálalás előtt ízlés szerint citromlével kissé savanykássá tesszük.
összecsordult a nyál a számbanz...
VálaszTörlés