2010. január 16., szombat

A melegedők sztárja

Immáron egy hete, hogy hazaértem a síelésből, de sajnos csak most, egy héttel később sikerült leülnöm hosszabb időre a gép elé. Érettségi valamint szalagavató előtt állok ezért rengeteg elintézni- és tanulnivalóm van, tehát nagyon kevés időm van sütni. Ez alkalommal viszont inkább a síelésről írok, nem pedig a problémáimról :)

Körülbelül 10éves voltam, mikor először megtanultam síelni, azóta pedig majdnem minden évben sikerül eljutnom vagy az Alpok vagy a Kárpátok egyik sípályájára. Mivel imádom a természetet és a havat, valamint a sportokat, ezért ez az egyik legjobb módja a kikapcsolódásnak számomra. Fantasztikus érzés, mikor fentvagyok a hegytetőn, bár nagyon hideg van és fúj a szél de a napsütés és a látvány lenyűgöző! Vannak napok, mikor bevan borulva az ég, ilyenkor a felhők közt síelünk, ami szintén csodás bár kissé veszélyes (és végtagfagyasztó). Mindegy milyen idő is van, mi mindig száguldunk, mert szuper jó érzés, mikor adrenalinnal töltődünk fel....



 Ha Ausztriában járok az ebéd mindig ugyan az: Fridaten suppe és germknödel.A fridaten suppe egy nagyon egyszerű leves, mely csirke alapléből valamint sült palacsinta csíkokból adódik össze. A germknödelt mi magyarok csak GŐZGOMBÓCNAK hívjuk.
Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi az a gőzgombóc és miért ez a blogom címe, mire én azt mondtam: Ez egy étel,de hamarosan megtalálható lesz a recept a bejegyzéseimközt is. Számomra ez nem csak egy étel, ez a kedvenc ételem, mivel hagyományos ízvilágok keverednek benne ráadásul még édesség is tehát nálam ő a tuti befutó, már 1 éve. Tavaly kóstoltam először, majd mikor hazaértem rákerestem a neten és találtam egy nagyon jó receptet, melyet ha elkészítünk ugyan azt az ízt kapjuk mint a sípályákon. Egyetlen olyan dolog kell hozzá amely nem található meg minden háztartásban, ez pedig a pároló betétes  edény,lehetőleg apró lyukú. Ha valakinek megtalálható a konyhaszekrényében ez az edény, mindenképp érdemes kipróbálnia ezt a receptet, mert nem fogja csalódás érni!

Gőzgombóc:

Hozzávalók:
-50dkg liszt
-3 dkg élesztő
-3 ek cukor
-fél teáskanál só
-1 egész tojás
-2,5 dl langyos tej
-2 ek puha vaj
-1/2 citrom reszelt héja
Továbbá:
-6-7 evőkanál szilvalekvár: lehetőleg minnél szárazabb legyen
-1 dl víz
-1 ek rum
-1 ek cukor
A sodóhoz:
-3 tojás sárgája
-4 ek. cukor
-pár csepp vanília aroma/ fél vaníliarúd belseje
-5dl tej
-1 ek. étkezési keményítő

Valamint cukros-darált mák.

Elkészítés:
A tésztához a langyos tejben a cukrot feloldom, az élesztőt pedig felfuttatom.A lisztet beleszitálom egy dagasztó tálba, beleszórom a sót és a reszelt citromhéjat. Az élesztős lisztet hozzáöntjük a lisztes keverékhez, összeforgatjuk fakanállal, majd az enyhén felvert tojásokat is hozzákeverjük. Kivesszük a fakanalat és kézzel összegyúrjuk a tésztát majd dagasztjuk. (Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet vagy langyos tejet.) 1 órán át hagyjuk kelni. Mikor megkelt, a pároló edénybe feltesszük a vizet melegedni. A tésztát 8-10 részre osztjuk, majd kis gombócokat formázunk.
Ha kemény a szilvalekvárunk, márpedig az a jó, akkor a vízzel, rummal, cukorral összepépesítjük egy botmixer segítségével. Ha nem házi a lekvár és folyékony, akkor ne adjuk hozzá a leírt vízmennyiséget, csak a rumot és a cukrot.
Egy kis gombócot megfogunk a kezünkben és a tenyerünkben ellapítjuk. A tészta közepére rakunk egy kevés szilvalekvárt (kb 1 ek vagy kevesebb) és becsomagoljuk, mint a szilvásgombócot. A párolóbetét alját megkenjük margarinnal, hogy a gombóc mjd ne ragadjon le. Mikor felforr a víz az edény aljában, ráhelyezzük a gombócot a párolóbetétre és lefedjük. 15-20 percig pároljuk, gőzöljük és nem vesszük le közben a tetejét, mert összeesik a gombóc és az furcsa látvány. Egyszerre csak egyet tudunk megfőzni mert ha többet rakunk az edénybe, akkor összeragadnak. Miközben párolódnak a gombócok megfőzzük a vaníliasodót. Ehhez a tojássárgájákat összekeverjük a cukorral és a keményítővel majd felöntjük tejjel és folytonos kevergetés mellett megfőzzük.
Ha elkészültek  a gombócok, belehelyezzük őket egy-egy mélytányérba és leöntjük őket a vaníliasodóval és 1-2 evőkanálnyi mákkal megszórjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ez a gőzgombóc :)! Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik, garantálom, hogy ízleni fog! :)

    VálaszTörlés