Szóval, a lényeg ami a lényeg ma végre sikerült elkészítenem és nagyon jól sikerült. Az íze nagyon hasonlít a madártejéhez, a tojáshab miatt, bár nem a vanília a domináns íz benne mint az előbb említett desszertben, hanem a citrom pikánssága és savankássága.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
A citromkrémhez:
- 3 egész tojás
- 2-3 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g cukor
- 60 g vaj
A habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 130 g porcukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat a szokott módon összegyúrjuk és kinyújtjuk. A kerámia tortaformát kivajazzuk-lisztezzük, majd egyenletesen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy sehol se legyen hiányos a perem.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A citromkrémhez a vajat megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojást a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és végül a vajjal kikeverjük, majd beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába.
A sütit betoljuk a forró sütőbe és 10 percig sütjük.
Miközben sül, elkészítjük a habot. A tojás fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd félidőnél hozzáadjuk a porcukrot és addg keverjük míg jókemény nem lesz a hab.
10 perc elteltével, mikor már valamennyire megszilárdult a citromos töltelék a sütőben, kivesszük és óvatosan rákanalazzuk a habot. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak lukak. A kanál segítségével kis fodrokat formázhatunk a hab tetejére.
Ezután további 15 percre visszatoljuk a sütőbe, de már csak 160 fokon sütjük, hogy meg ne égjen és mindenhol jól átsüljön.
Csak miután rendesen kihűlt a sütemény, akkor szeleteljük.
Jaj de szép lett ez a torta! Gratulálok hozzá! Imádom a citromos édességeket!:)
VálaszTörlésEzzel én is így vagyok:) Köszönöm!
VálaszTörlés