2010. február 1., hétfő

Hétfő esti, lazulós citromtorta

Már nagyon rég kinéztem magamnak ezt a receptet, hogy majd egy nap kipróbálom, de még csak most jött el az alkalom, mikor volt elég időm, bár nem azért mert sokáig tart elkészíteni, mert szerintem ez az egyik legkevesebb időt igénybevevő sütemény, hanem azért mert az előző hetekben más süteményeket helyeztem előtérbe. A fejemben mindig van egy lista, az úgy nevezett kipróbálandók listája, amiből csipegetni szoktam, nos ez is arról a  listáról származik.
 Szóval, a lényeg ami a lényeg ma végre sikerült elkészítenem és nagyon jól sikerült. Az íze nagyon hasonlít a madártejéhez, a tojáshab miatt, bár nem a vanília a domináns íz benne mint az előbb említett desszertben, hanem a citrom pikánssága és savankássága.

Citromtorta fodros-tojáshab glazúrral a tetején:

Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 1 egész tojás
A citromkrémhez:
- 3 egész tojás
- 2-3 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g cukor
- 60 g vaj
A habhoz:
- 4 tojás fehérje
- 130 g porcukor
- 1 csipet só

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat a szokott módon összegyúrjuk és kinyújtjuk. A kerámia tortaformát kivajazzuk-lisztezzük, majd egyenletesen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy sehol se legyen hiányos a perem.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A citromkrémhez a vajat megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojást a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és végül a vajjal kikeverjük, majd beleöntjük a tésztával kibélelt tortaformába.
A sütit betoljuk a forró sütőbe és 10 percig sütjük.
Miközben sül, elkészítjük a habot. A tojás fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd félidőnél hozzáadjuk a porcukrot és addg keverjük míg jókemény nem lesz a hab.
10 perc elteltével, mikor már valamennyire megszilárdult a citromos töltelék a sütőben, kivesszük és óvatosan rákanalazzuk a habot. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak lukak. A kanál segítségével kis fodrokat formázhatunk a hab tetejére.
Ezután további 15 percre visszatoljuk a sütőbe, de már csak 160 fokon sütjük, hogy meg ne égjen és mindenhol jól átsüljön.
Csak miután rendesen kihűlt a sütemény, akkor szeleteljük.

2 megjegyzés:

  1. Jaj de szép lett ez a torta! Gratulálok hozzá! Imádom a citromos édességeket!:)

    VálaszTörlés
  2. Ezzel én is így vagyok:) Köszönöm!

    VálaszTörlés