2010. május 8., szombat

Szülinap, és a várva várt epertorta


A mostani hétvégém sem volt kevésbé mozgalmas, mint az előző, mivel ez alakalommal a nővérem és saját szülinapomat ünnepeltük családi körben, valamint azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy a héten lezajlott az érettségi írásbeli része, ami óriási megkönnyebbülést jelent számomra. Mostantól már csak a szóbelire kell koncentrálnom, aminek a felkészülésére még van bő 1hónapom, tehát azt is mondhatnám, hogy már fél lábbal benne vagyok a nyári szünetben, igaz az időjárás még nem igazán járult hozzá ehehz az érzéshez, de remélem ez minél hamarabb változni fog.
Tehát ma szülinapot ünnepeltünk, és mivel lassan de biztosan kezdődik az eperszezon, nem bírtam magammal és epres tortát készítettem. A receptet egy nagyon régi divatmagazinban találtam, amit jócskán át kellett alakítanom, mivel rettentő zavaros és átláthatatlan volt, tehát megbízhatatlan. Mondhatnám azt is, hogy csupán külsőre hasonlítanak egymásra. A lényeg, ami a lényeg, hogy az ünnepeltnek és a vendégeknek nagyon ízlett és ez a fontos. Nagybátyám meg is jegyezte, hogy már kész cukrásznő vagyok, nem kell nekem tanulni...én ezt egy kicsit túlzásnak érzem, de azért jól esett.

Túrókrém-torta friss eperrel:
Hozzávalók:
- 1db 28 cm átmérőjű 4 tojásos kakaós piskóta
- 150 g fehér csokoládé
- 250 g sovány túró
- 2 dl habtejszín
- 15 g zselatin por
- 2 tojás
- 10 porcukor
- 1/2 kg eper
- 1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
Az elkészült piskótát a tortaformában hagyjuk kihűlni. A krémhez először felverjük a tejszínhabot, majd hűtőbe rakjuk. A tojásokat szétválasztjuk és először a fehérjét verjük fel egy csipet sóval, valamint a porcukor felével. Ezután a fehér csokoládét kezdjük el felolvasztani, majd a zselatint felöntjük 1dl vízzel és felforraljuk, majd kihűtjük. Majd a tojássárgáját verjük habosra a porcukor másik felével. Mikor a csoki felolvadt, folytonos keverés mellett beledolgozzuk a tojássárgákhoz, majd ugyan ehhez a masszához hozzákeverjük a zselatint is és az előzőleg villával összetört túrót (mindezt robotgéppel hajtsuk végre). Ezután gyorsan kell dolgoznunk, hogy a zselatin meg ne kössön. Tehát a következő lépés az, hogy keverőlapáttal a tojásfehérje-habot óvatosan hozzáforgatjuk a túrós-csokis krémhez, majd a tejszínhabot. Nagyon fontos, hogy egy teljesen egyszínű krémet kapjunk, ne legyen márványos! A nehezével már készen is vagyunk. A továbbiakban csak rá kell kennünk a krémet a tortaformában pihenő piskótára, majd hűtőbe helyeznünk. Legalább 1 órán át hagyjuk hűtőben a tortát majd a megtisztított, feldarabolt eprekkel ízlés szerint díszítsük és piros tortazselével fixáljuk őket a tortánkhoz.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!
    Csak ügyesen továbbra is az érettsin!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, próbálkozom... :)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon, nagyon jól néz ki!! A túrós és az epres a gyengém, külön-külön is. Hát még együtt...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett, igaza van a nagybátyádnak!

    VálaszTörlés