2010. november 10., szerda

Színes madeleine-ek

A francia kisgyerek uzsonnája vagy csokis croissant vagy tejcsokiba mártott bolti zacskózott madeleine aminek az íze szerintem kiábrándítóan mű, de az emberek többsége ezt ismeri úgy mint "az igazi madeleine". Hát én ma elhatároztam, hogy megmutatom ennek a családnak, hogy mi is az az igazi madeleine!
Úgy gondolom, hogy abszolút sikert arattam vele, mivel még a kisfiú is inkább ezt választotta a csokis croissant és a nutella helyett, ami nagy szó, mert általában nem eszi meg a főztömet, egyszerűen nem szereti, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs hozzászokva a házias ízekhez, mert rengeteg félkész, fagyasztott ételt fogyaszt, aminek az íze messze eltér a valódi természetes alapanyagok ízeitől. Én például nem is nagyon tudom megenni a különböző előfagyasztott chicken nuggets-cet vagy a dobozos zöldségkrémlevest,amit a gyerekek napi rendszerességgel esznek (időhiány miatt), mert érzem, hogy az egész műanyag, tele van ízfokozókkal és színezékekkel, így inkább 30perccel több időt töltök délben a konyhában és csupa friss alapanyagokból készítek magamnak egészséges ebédet.
A madeleine alaptésztájának elkészítése rendkívül egyszerű, az ízesítése pedig a fantáziánkon múlik. Keverhetünk bele csokidarabokat, ízesíthetjük citromhéjjal, vagy mandula aromával, de itt Franciaországban nagyon népszerű a naracsvirág aromával ízesített madeleine is. Én most az alapváltozatot készítettem el, melynek csak a külsejét "ízesítettem" 2 féle csokoládéval illetve kókuszreszelékkel.

Madeleine (kb 30db-hoz)
Hozzávalók:
- 3tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 130g vaj
- 150g cukor
- 250g liszt
- egy csipet só
- 1tk sütőpor
- 1 ek. vanília aroma
- 1 tábla fehér ill. 1 tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A 3 tojássárgáját és az 1 db egész tojást a cukorral valamint a vanília aromával habosra keverem. A vajat felolvasztom majd hagyom kihűlni. A lisztet a sütőporral illetve sóval összeforgatom. A tojásos masszába ezek után jöhet a langyos, de még folyékony vaj majd apránként lassú fokozaton hozzáadjuk a lisztet is.
180 fokos sütőben kb 15perc alatt készre sütjük őket, majd hagyjuk kihűlni. Miután jól kihűltek, olvasztott fehér/tej vagy étcsokoládéba mártogathatjuk, majd ízlésünk szerint variálhatjuk: leszórhatjuk kókuszreszelékkel, apró mogyoródarabkákkal is, de a gyerekek kedvéért színes tortadarával is.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek ezek a sütikék :)
    Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a francia gyerekeket ilyen rosszul étkeztetik :(

    VálaszTörlés
  2. Nahát, ez engem is meglepett. Azt hittem, hogy a franciák valahogy mások, nem jellemző rájuk az, hogy szemetet esznek.
    Ez az általános tapasztalatod vagy kifogtál egy "rossz" családot? :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a franciáktól én is másra számítottam, amikor idejöttem, azt gondoltam, hogy majd pozitív irányba változik az étkezésem, hogy majd sok halat, zöldséget eszünk, de sajnos rádöbbentem, hogy ha követem a család étkezési szokásait, akkor jó pár kiló plusszal térek haza.
    És igen, ez sajnos nem csak erre a családra értendő, ugyanis ahogyan hallom a többi au pair lánytól(barátnőimtől), minden családnál bevett szokás az együnk gyorsan elkészíthető, műanyag ételeket, mert ez megkönnyíti a hétköznapokat, rengeteg idő megspórolható vele. (Ezek alatt a különböző amerikai, kínai és japán fagyasztott gyorsételeket értem...valami szörnyű az ízük).

    VálaszTörlés
  4. Ezek egyszerűen csodaszépek:)) Már csak formát kell szereznem:)

    VálaszTörlés